Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Να αξιοποιηθούν επαρκώς τα κεκτημένα προς όφελος των δύο γειτονικών λαών



Από 500.000 επιβάτες που πέρασαν το έτος 2003 το τελωνείο των Κήπων, έφτασαν το 2014 στο 1.000.000.
Αυτό αναφέρει επιστολή της Ένωσης των Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Έβρου, η οποία ζητά και εύλογα, την αύξηση του προσωπικού και τη συνολική αναβάθμιση του τελωνείου.
Ανάμεσα στους λόγους, σύμφωνα με το έγγραφο, που συνέβαλαν στην αύξηση της μεγάλης κίνησης στο συγκεκριμένο τελωνείο είναι και η αλλαγή στην κουλτούρα και στον τρόπο σκέψης των κατοίκων της Τουρκίας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια με κάθε ευκαιρία επιδιώκουν να επισκεφθούν τη χώρα μας και ιδιαίτερα την Θράκη.
Πολύ περισσότερο μάλιστα όσοι κατοικούν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα όπως π.χ η Ανατολική Θράκη.

Με αφορμή αυτό το δεδομένο οφείλουμε να τονίσουμε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό η αλλαγή της κουλτούρας και του τρόπου σκέψης των γειτόνων, αφορά και την ευνοϊκότερη εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι Τούρκοι πολίτες για την Ελλάδα, αλλά και την θετικότερη αντίληψη που έχουν σχηματίσει για τους Έλληνες , για την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών και ιδιαίτερα των δύο λαών.
Στο τομέα αυτό θα ήταν παράλειψη αν δεν γινόταν αναφορά στις μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειες που ξεκίνησαν συστηματικά από το έτος 1999 , ώστε να ξεπεραστούν στερεότυπα και προκαταλήψεις δεκαετιών και να εμπεδωθεί αυτό το πολύ θετικό κλίμα.
 Θα ήταν παράληψη ακόμη να μην αναφερθούμε στις σοβαρές και μεθοδικές προσπάθειες που ξεκίνησαν λίγο πριν και μετά το έτος 1999 από Αυτοδιοικητικούς φορείς των δύο περιοχών, σε δύσκολα εποχές, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και νοοτροπίες.
Προσπάθειες και πρωτοβουλίες πρωτοποριακές, που έθεσαν αναμφισβήτητα σταθερά θεμέλια για την φιλία και την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, αλλά καιγενικότερα των δύο λαών ένθεν και ένθεν του ποταμού Έβρου.
Βεβαίως δεν πρέπει να αγνοηθούν και οι πρωτοβουλίες στο ίδιο μήκος κύματος, των Επιμελητηρίων, των Πανεπιστημίων των ΜΜΕ και πολλών άλλων φορέων που ακολούθησαν αργότερα.
Σήμερα λοιπόν που τα πράγματα έχουν εξελιχθεί σε μια θετική τροχιά  προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν το λιγότερο αγνωμοσύνη να υποτιμούνται η να υποβαθμίζονται αυτές οι προσπάθειες και αυτοί οι αγώνες τόσων ετών, που διεξήχθησαν κάτω από διαφορετικές αντιλήψεις και πολύ πιο δύσκολες συνθήκες.
 Θα ήταν το λιγότερο άκομψο να μην αναγνωρίζεται η συμβολή αυτών των πρωτοβουλιών, χάρη στις οποίες σήμερα υπάρχει μια νέα αφετηρία και βέβαια νέα δεδομένα με πολύ πιο ξεκάθαρο και ευνοϊκό τοπίο.
 Εκείνο που μένει ύστερα από 15 χρόνια είναι να γίνει αντιληπτή και να κατανοηθεί επαρκώς όλη αυτή η παρακαταθήκη, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος και των δύο πλευρών. Ι
Ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης, να αξιοποιηθεί περισσότερο και πολύπλευρα στη Χώρα μας ανοίγοντας επιπλέον δρόμους και απλουστεύοντας διαδικασίες προς όφελος της Θράκης και όλης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μέσω του τουρισμού , του πολιτισμού του εμπορίου των επενδύσεων κλπ.
 Κάτι που θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και θα σημάνει την έξοδο της Θράκης από μια περίοδο μακράς απομόνωσης και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: